اعتکاف رجبیه
د. اعتکاف رجبیه
از سیزدهم تا پانزدهم ماه مبارک رجب آغاز ایام البیض و روزهای مقدس و پر فیض اعتکاف است که اهل عبادت و عاشقان دعا و مناجات همه ساله با شوق و اشتیاق انتظار چنین روزهای معنوی، میکوشند تا بار دیگر جان و دل خود را صفا و شفا بخشند.
از منظرقرآن کریم سنت حسنۀ اعتکاف در سیرۀ انبیا و اولیا الهی جایگاه ویژهای داشته است و ماده «عکف»[1] بارها در کلام وحی به کار رفته است. خداوند متعال در سورۀ بقره از عهد و پیمان خود به دو تن از پیامبرانش خبر میدهد که: ]وَ عَهِدْنَا إِلىَ إِبْرَاهِیمَ وَ إِسْمَاعِيلَ أَن طَهِّرَا بَيْتىَِ لِلطَّائفِينَ وَ الْعَاكِفِينَ وَ الرُّكَّعِ السُّجُودِ[؛[2] «و با ابراهيم و اسماعيل پیمان بستیم كه خانهام را براى طواف كنندگان و اعتكافكنندگان و ركوع كنندگان وسجدهگزاران [از هر آلودگى ظاهرى و باطنى] پاكيزه كنيد.»
بیتردید اعتکاف به معنای عام آن، خلوت عاشقانه با خالق هستی است که، بخش مهمی از زندگی یک مؤمن را تشکیل میدهد تا ساعات و روزهایی را با خدای خویش خلوت کند و فرصتی یابد تا روح و جانش را با دعاها، مناجاتها و عبادتهای خالصانهاش صیقل دهد و لذّتهای معنوی را در لابلای نگرانیها و مشکلات تلخ زندگی مادی با تمام وجود احساس کند و برای ادامۀ حیات انسانی خود، جانی تازه بگیرد. همچنانکه رسول خدا(صلی الله علیه و آله)میفرماید: «الْمُعْتَكِفُ يَعْكُفُ الذُّنُوبَ، وَيُجْرَى لَهُ مِنَ الأَجرِ كَأَجرِ َعَامِلِ الْحَسَنَاتِ كُلِّهَا؛[3] معتكف همۀ گناهان را در بند ميكند و مانند كسي كه همۀ خوبيها را انجام داده است، به او پاداش داده ميشود.»
اعتكاف به معنای خاص آن از منظر فقه اسلامی در تمام ايّام سال، [به جز در دو روز كه روزه در آن حرام است] مطلوب است؛ ولى در ماه مبارك رمضان و ماه رجب فضيلت بيشترى دارد.
در ایام اعتکاف که عاشقان خداجوی عارف، آماده بهرهبرداری از این روزهای معنوی میشوند، چه زیباست که با تأسی از سیرۀ معنوی امامان معصوم(علیهم السلام)و با معرفت بیشتری به مراسم روحانی اعتکاف وارد شده و با اعتماد و توکّل به خداوند متعال، از میانبرترین راه به محضر خدا وارد شویم.
امام جواد(علیه السلام)میفرماید:«الثِّقَةُ بِاللَّهِ ثَمَنٌ لِكُلِ غَالٍ، وَ سُلَّمٌ إِلَى كُلِّ عَال؛[4] اعتماد به خدا، بهاى هر چیز گرانبها و نردبانى به سوى هر بلندی است.»
هرگاه راههای آسمانها به روى بندهاى بسته شود و او اهل تقوا و ارتباط خدا باشد، خداوند متعال راه خروج از اين بن بست را براى او نشان مىدهد و اعتکاف بهترین راه اظهار بندگی است.
حافظ مىگويد:
در كوى عشق شوكت شاهى نمىخرند
اقرار بندگى كن و اظهار چاكرى
دراعتكاف مىتوان خانه دل را از اغیار تهى كرد و نور محبّت خدا را در آن جلوه گر ساخت؛ مىتوان خود را وقف عبادت كرد و لذّت میهمان شدن بر سر سفرۀ احسان و لطف الهى چشید؛ مىتوان زمام دل و جان را به دست خدا سپرد و همه اعضا و جوارح را در حصار اراده حق به بند كشید؛ مىتوان به خویشتن پرداخت و معایب و كاستیهاى خود را شناخت و در جستجوى معالجه بود؛ مىتوان نامه عمل را مرور كرد و به فكر تدارك و جبران فرصتهاى از دست رفته بود.
اعتکاف ضامن فرهنگ ما
در فرهنگ اسلامى روى آوردن به اعتكاف، علاوه بر بهرهبردارى از فیض معنوى آن، جهادی مقدس و میدان مبارزه با دشمنان فرهنگ اسلامی است؛ زیرا این مراسم عبادى - معنوى، نقش بسیار مهمى در رویارویى با نفوذ فرهنگ بیگانه ایفا مىكند.
جوانى كه در مراسم اعتكاف، طعم شیرین ایمان و انس با خداوند را مىچشد، لذّتهاى مادى و شهوانى در دیدگانش، حقیر و بىارزش مىشود و به آسانى در گرداب فساد و باورهاى ضد دینى گرفتار نمىشود.
از سوى دیگر، چنین مراسمى خود پیامى عملى و درسى عبرتآمیز براى مردم است. حضور جمعى از مؤمنان در مسجد براى عبادت، در حقیقت نوعى دعوت به خداپرستى و دینمدارى است و آثار سازندهاى بر جامعه خواهد داشت.
[1]. اعتكاف از باب افتعال و از واژۀ عَكَفَ است؛ این واژه در اصل، به معناى محبوس ماندن و در مكانى مقيم شدن و ملازم چيزى بودن است، و در اصطلاح شرع، به معناى توقّف و ماندن در مساجد به قصد عبادت است. (اعتكاف و احكام آن، محمد فاضل موحدى لنکرانی، مركز فقهى ائمه اطهار(علیهم السلام)، قم، چاپ اول، 1427ق، ص8.)
[2]. بقره/ 125.
[3]. فيض القدير شرح الجامع الصغير، محمد عبدالرحیم المناوي، تحقيق: أحمد عبد السلام، دار الكتب العلمية، بيروت، 1994م، ج6، ص356.
[4]. نزهة الناظر و تنبيه الخاطر، حسين بن نصر حلوانى، مدرسةالإمام المهدي(عج)، قم، چاپ اول، 1408ق. ص136.
نظرات شما عزیزان: